Hanske van Leuven

Gepubliceerd op 17 juni 2021 om 19:28

Een van onze typische gemeenschapsdansen is ‘Hanske van Leuven’.  

Deze dans werd uitgevoerd door gildes en muziekmaatschappijen ter gelegenheid van teer-feesten, trouwfeesten en andere feestelijkheden. Versies van deze dans zijn opgetekend o.a. te Westerlo en Winksele (zie IVV-uitgave 'Dansen uit Westerlo') .

De hier beschreven versie heeft een geheel andere melodie en opstelling. De opstelling is in een onbepaald aantal rijen van 3 dansers  of in flankcirkel bij een even aantal rijen.  We vonden deze beschrijving  in Danserij I, uitgegeven door de Volksdanscentrale voor Vlaanderen (VDCV) in 1960 én in het boekje ‘Dances of Belgium’ van Pinon en Jamar, uitgegeven in 1953. 

Deze ‘Dances of Belgium’ was een van de 26 deeltjes, verschenen tussen 1946 en 1953 onder de naam ‘Handbook of European dances’. De drijvende kracht achter deze publicatie was Violet Alford (1882-1972). Zij was een internationaal erkende autoriteit op het gebied van volksdans, volksmuziek en volksgebruiken. Begin jaren 50 was zij te gast in Vlaanderen en Wallonië waar ze o.a. deze  Hanske van Leuven noteerde (Louvain Johnny). Volgens de notering kwam hij voor in de provincies Antwerpen en Limburg.  Ook in de Danserij, Bundel 1 van VDCV staat hij vermeld als ‘dansoverlevering uit de Antwerpse en Limburgse Kempen’.

Van waar deze dans ook afkomstig is, een bijzonder geslaagd dansje als afwisseling met de grotere kadrils en figuurdansen.

 

Voor u gelezen :

Danserij Bundel 1, VDCV  maart 1960

Dances of Belgium, Handbooks of European National Dances, Violet Alford, 1953.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.