De steltencarroussel

Gepubliceerd op 25 juni 2021 om 20:58

Een tweede leven

 

 

De Steltencarroussel, creatie van Richard Schittecat (1925-2000), werd gepubliceerd in 1984 in de IVV uitgave : Dans-Nu 4. Deze creatie heeft een feestelijk karakter door de verscheidenheid aan figuren en de vlotte doorlopende bewegingen. Zonder overladen te zijn, zit het geheel choreografisch knap in elkaar.

Later kwam regelmatig de opmerking dat de muzieknotering in de bundel  Dans-Nu 4 niet overeenstemde met de gevonden beeldopnames en er verschillen in de dansuitvoering vastgesteld werden. We trokken de boer op en zochten naar de reden voor deze verschillen.

Ligt de oorzaak bij een te theoretische benadering ?

Als voorbeeld nemen we de kadril. In theorie is de kadril een dans die in vierkantopstelling wordt gedanst, waarbij elke figuur 4 keer wordt uitgevoerd. Hetzelfde merken we bij de muzieknotering: een muzikale zin omvat in theorie minstens 8 maten, waarbij een afwijking van het aantal maten vroeger als zeer onwennig werd beschouwd.  In de oorspronkelijke muziek zijn er in de laatste figuur muzikale zinnen van slechts 6 maten.

In die optiek vroeg men aan Ward De Beer (+ 1985) om nieuwe muziek voor de publicatie in Dans-Nu 4 te schrijven, waarbij elke muzikale zin uit 8 maten bestond. De dansbeschrijving werd aan deze structuur aangepast en gepubliceerd, zonder uiteindelijke goedkeuring voor publicatie van Richard Schittecat over deze structurele aanpassingen.

Tijdens recente contacten met de familie Schittecat en met een aantal dansers en muzikanten, die nauw betrokken waren bij deze danscreatie, bleek dat door het verschil in aantal maten het aantal danspassen en enkele figuren verschillend waren dan wat er later gepubliceerd werd.

Hugo Schittecat componeerde destijds de muziek voor deze creatie van zijn vader, waarbij in de laatste figuur de muzikale zinnen van 6 maten opvallen. Hierdoor werden de dansfiguren geaccentueerd en krijgt het verloop van deze dans naar het einde toe een extra dimensie.

Het is steeds onze intentie om zo nauw mogelijk aan te leunen bij de originele versie. Daarom hieronder alvast de originele dansbeschrijving èn de muzieknotering van Hugo Schittecat, met dank voor zijn goedkeuring tot publicatie.

Dank trouwens ook voor de respons en medewerking aan allen die bij dit onderzoek hebben geholpen. Het onderzoek naar de verschillen met de reeds gepubliceerde dansnotering maken deel uit van een studie waarvan ook andere creaties van Richard Schittecat deel uitmaken.

 

We danken van harte de volkskunstgroep Pallieterke uit Lier voor de toestemming om een foto van hun website en de film van hun optreden op het Folkmoot Festival te Waynsville (USA) 1988 te mogen delen. Het jaartal geeft aan dat de film iets minder modern oogt, maar het overzicht van de figuren is er erg goed op te zien.  En uiteraard... een schitterend optreden.

 

Via deze link kun je op Youtube de film van het optreden bekijken : 

https://youtu.be/ol28k_6TeBw 

 

Of op jouw eenvoudige vraag daarvoor, stuur ik de film door. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Marc Willems
3 jaar geleden

Dit filmpje had ik nog niet gezien. Ik was 1 van de 8 jongens die in Waynsville de Steltencarrousel meedansten. We waren toen met 4 Zonneleden mee om de Pallieters te versterken.