Begin jaren ‘80 reisde Koninklijke Volkskunstgroep Reuzegom uit Leuven voor het eerst naar een folklorefestival in Spanje en maakten daar kennis met de typische castagnetten. Dree Pauwels, toenmalig voorzitter van de groep en jarenlang lid van het Dansarchief, vroeg zich af of er ook zoiets bestond als ‘Vlaamse castagnetten’. Navraag bij de bevriende muzikanten van ‘t Kliekske en Het Brabants Volksorkest gaf aan dat er wel degelijk houten kleppers werden gebruikt als slagwerk door muzikanten.
Verder opzoekingswerk leidde Reuzegom naar de uitgave ‘Oudkempische Volksliederen en Dansen’ (1952) van Theophiel Peeters. Daarin staan zo’n 150 liederen en 30-tal dansen die hij optekende in de periode 1900-1910 in de Kempen. Ook de partituur van de Klepperdans stond vermeld, samen met een summiere uitleg van de dans
Het was de basis voor de nieuwe creatie die voor het eerst werd gebracht tijdens het optreden op de Paasfeesten van Leuven in 1987 .
Kleppers zijn 2 langwerpige latjes die je tussen je vingers houdt. Door het bewegen van hand en arm krijgt men een ritmisch, klepperend geluid. De latjes werden soms beschilderd of van snijwerk voorzien. Ook werden kleppers van rundsribben of schaapsribben gemaakt. Ze klinken een beetje als castagnetten en zijn eigenlijk de Midden- en Noord-Europese variatie hiervan. Iemand die de kleppers bespeelt heet een klepperaar.
In het Engels wordt een klepper een slapstick genoemd. De vorm van komedie die met deze naam wordt aangeduid, dankt zijn naam aan het veelvuldig gebruik van het muziekinstrument voor geluidseffecten, vooral wanneer iemand geslagen wordt. Oorspronkelijk werden de toneelspelers zelf met kleppers geslagen, die eruitzagen als een soort van slaghout.
Een paar tips rond de kleppers : je kunt met 1 paar in 1 hand kunt spelen of met 1 paar in beide handen.
De afmetingen :
ong. 15 cm à 17 cm lang en ongeveer een halve cm dik en worden bij voorkeur gemaakt van hardhout. Dan klinken ze harder.
De eerste klepper hou je vast tussen je duim en wijsvinger zodat hij niet kan bewegen .De tweede klepper neem je vast tussen je wijs- en middenvinger. Deze zit los zodat hij door het ritmisch bewegen van je hand tegen de voorste klepper tikt.
Met deze houten kleppers werden in vroegere tijden de mensen op het veld gewaarschuwd dat het etenstijd was
of ze moesten bidden.
Laat ons het erop houden dat deze kleppers ons verwittigen dat het dringend tijd is om te dansen…
Eerst een kijkje nemen hoe de dans er uit ziet ? De link naar het youtube filmpje :
https://www.youtube.com/watch?v=rv4QMfbEGDY
Reactie plaatsen
Reacties