In Turnhout, de thuisbasis van Koninklijke Dansgroep Zonne, liggen in het Taxandria museum bedrukte katoenen sjaals en drukblokken van vroegere Turnhoutse fabrieken die er sjaals produceerden. Dat is ook de reden waarom zij ze gebruiken bij hun kledij i.p.v. de veelgebruikte kempische (kasjmier) sjaals.
De mensen van Zonne speelden al lang met het idee om een meisjesdans te creëren waarin de sjaals "gebruikt" werden in het dansbeeld. Winterwals leek daarvoor de perfecte muziek . Combineer mooie muziek en winter en je komt bij de sjaals uit.
Deze opname is gefilmd tijdens een optreden in Turnhout : https://youtu.be/iAqFEUmlxG8
Meer info over de sjaals
De sjaals zijn indertijd aangekocht in het ‘Musée de l’impression sur étoffes’ te Mulhouse.
Ze zijn wat prijzig maar de kwaliteit is erg goed. De sjaals zijn ondertussen meer dan 20 jaar in gebruik.
Dit is de site van het museum :
https://www.musee-impression.com/categorie-produit/musee/carres_mise/carres_coton/
Bij het opkomen hebben de meisjes hun sjaal op een bepaalde manier vast. Het filmpje hoe je de sjaal daarvoor precies moet plooien staat op onze youtube pagina. Via deze link te bekijken : https://youtu.be/0vE6bW-Ag1k
Tijdens het dansen houden de meisjes de sjaal altijd stevig vast. Als je die enkel bij de punten zou vastnemen, loopt het zeker fout. Daarom hebben ze aan de binnenkant van de sjaal een knoop genaaid, dit geeft een veel betere houvast. (Foto's 4-5 en 6)
Foto 1. De vierkante sjaals zijn toegestikt behalve aan beide zijden een 30 cm.
Foto 2. Aan de binnenkant is bij het toestikken een looddraad ingestikt om de sjaals zwaarte te geven zodat ze mooi recht naar onder doorhangen.
Foto 3. Sommige sjaals, zeker deze kwaliteit, zijn misschien niet echt helemaal vierkant. Toch altijd op letten dat de punt van de sjaal in het midden moet hangen.
Foto 4-5 Dame wijst waar de knopen aan de binnenkant moeten komen.
Foto 6. Dit soort knoop werd er gebruikt.
Reactie plaatsen
Reacties