De Stokkendans van Turnhout

Gepubliceerd op 19 juni 2024 om 18:32

Dansbeschrijving en trommelpartituur

 

Het vorige artikel gaf je al een hele rugzak info betreffende de Stokkendans.   

Deze stokkendans is van Turnhout en niet van Oud-Turnhout zoals vroeger nogal eens gezegd werd.  Historicus E. Van Autenboer (vroeger opperhoofdman van de Kempense gildes) stelt dat de dans niet uit Oud-Turnhout (randgemeente) komt maar wel degelijk uit Turnhout.

In het stadsarchief liggen stukken betreffende de plaatselijke O.L.Vrouwgilde waaruit blijkt dat ze jaarlijks voor de hoofdkerk een stokkendans uitvoerden. De stokken en trom die gebruikt werd voor de uitvoering zijn nog in het Stadsarchief te vinden.

 

In Ons Heem, Jg. 39 nr 4 (1985) konden we lezen bij "De evolutie van de broederschappen'  (E. Van Autenboer) : "De O.-L.-Vrouwgilde bleef tot na de tweede wereldoorlog bestaan...  Alhoewel het oude reglement zich tegen het dansen keerde, waren de gildebroeders van O.-L.-Vrouw van Turnhout bekend voor de Stokkendans die zij met het teerfeest of bij speciale gelegenheden opvoerden.  

Dan zijn we aanbeland bij de dansbeschrijving en de trommelpartituur.

De verschillende kleuren in de dansbeschrijving wijzen naar eenzelfde muziek van de trommelaar. De trommelaar stemt zijn trommelwerk af op de cadans van de dansers en op de duur van elke figuur. De laatste maat van elke figuur wordt afgesloten met een zeer duidelijke roffel met eindslag.  Een goede verstandhouding tussen dansers en trommelaar is noodzakelijk.

De dans begint met een colonne met in volgorde : de tamboer of trommelaar, de reepdrager en de 8 stokdansers.  Bij feestelijkheden worden de stokken en reep door de vrouwen versierd met linten.  

Wie danst er mee ?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.